FREE BEER

"Free as in free speech"

Danish Radio: It-studerende vækker opsigt med ny øl

Saturday, July 30, 2005 by freebeer Comments (0)

Carlsberg, som oprindelig er kendt for sloganet “Vores Øl” i deres reklamer, tager de studerendes øl-happening afslappet.

Studerende fra IT-Universitetet på Amager har vakt opsigt internationalt ved at brygge, hvad de kalder verdens første open source øl.

En øl, hvor de deler opskriften med alle, hvorfor navnet på øllen også er “Vores Øl, version 1,0”.

Man kunne kalde det øllets svar på styresystemet Linux, hvor koden er tilgængelig for alle, i modsætning til Windows, hvor kun Microsoft kender den fuldstændige kode bag styresystemet.

På samme måde vogter bryggerier over deres opskrifter med stor nidkærhed, men “Vores Øl” kan alle kopiere – eneste betingelse er, at man fortæller, hvor opskriften kommer fra. De studerende opfordrer også interesserede til at forbedre opskriften og dele den med andre.
It-bryggernes ølopskrift er på vej til at blive et verdensomspændende hit. Efterhånden har opskriften bredt sig fra mund til mund og fra mail til mail, og således er nyheden langsomt gået internettet rundt, men i torsdags begyndte det at gå stærkt.

Her havde den britiske radio- og tv-station, BBC, et indslag om “Vores Øl”, og siden er kommentarer og lykønskninger strømmet ind fra nær og fjern – fra Ukraine, Storbritannien, Frankrig, Rusland, Belgien. Fredag eftermiddag kunne man sågar finde en brasilianer, der havde oversat opskriften til portugisisk.

På hjemmesiden www.voresoel.dk. er opskriften lagt ud. Her kan man ud over ølopskriften finde det, man skal bruge til at lave øletiketter i de rigtige farver, og med korrekte skrifttyper.
– “Vores Øl” blev en mørkere og fyldigere øl end de normale danske pilsnere. Den mest specielle ingrediens er guarane-bær, der har en opkvikkende virkning nogenlunde som koffein. Derfor kalder de også øllen for verdens første opkvikkende øl.

Carlsberg har humor
Carlsberg – hvis reklamer har gjort sloganet “Vores Øl” landskendt – synes, at idéen med en åben ølopskrift er sjov.
– Havde det været et andet kommercielt bryggeri, der havde brugt sloganet Vores Øl, havde vi nok set anderledes på det. Men i det her tilfælde er det da en fremragende idé, de studerende har fået, siger Carlsbergs internationale pressechef, Jens Peter Skaarup.

www.dr.dk/nyheder

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>